Hur många minuter är en smalfilm i super 8 eller dubbel 8?

Att överföra dina gamla – och ofta älskade – smalfilmer till DVD, USB eller annat digitalt format är ett utmärkt val för att bevara dessa minnen. På så sätt blir de både lättillgängliga och hållbara för framtiden. Men för att få ett hum om kostnaden för digitalisering av din smalfilm vill du säkert veta: hur många minuter är en super 8 film eller dubbel 8 film? Här följer en guide!

För att ta reda på ungefär hur många minuter lång en smalfilm är måste man först ta reda på hur många meter lång smalfilmen är. När man vet det kan man sedan omvandla filmens fysiska längd till filmens längd i minuter.

Graderingen anger antal meter – inte minuter

Smalfilmen sitter som bekant upprullad kring en rulle. De flesta smalfilmsrullar är märkta med en gradering på sidan av rullen, en gradering som säger hur många meter film som rullen innehåller. Det är inte ovanligt att man blandar ihop denna märkning med antal minuter eftersom det oftast står exempelvis ”90m”, men i det fallet står alltså märkningen för ”90 meter”.

Smalfilm – vanliga storlekar och filmlängder

18 cm Ø: De största rullarna är vanligtvis 18 cm i diameter – ungefär samma storlek som en assiett. Det finns större rullar, men dessa är väldigt ovanliga. En smalfilm på en 18 centimeters rulle är 120 meter lång, vilket motsvarar ca 30 minuter för en film i super 8, och ca 32 minuter för en film i dubbel 8.

15 cm Ø: En smalfilm på en rulle med diametern 15 cm innehåller 90 meter film. Omvandlat i minuter är 90 meter smalfilm ca 20 minuter i filmlängd för en super 8, och 22 minuter i filmlängd för en dubbel 8.

13 cm Ø: En filmrulle som är 13 cm i diameter innehåller 60 meter film, vilket motsvarar ca 15 minuter i super 8 och ca 16 minuter i dubbel 8.

7,5 cm Ø: De minsta rullarna är 7,5 cm i diameter – ungefär lika stora som en snusdosa. Dessa innehåller oftast 15 meter film, vilket motsvarar ca 3,5 minuter för en super 8, och 4,25 minuter för en dubbel 8.

Obs! Dessa ungefärliga filmlängder gäller om rullen är full ut till kanten; eftersom filmen ytterst på rullen är störst i omkrets kan minuttiden reduceras mycket ifall rullen inte är helt full.

Verktyg för uträkning

Här hittar du vårt hjälpmedel för att räkna ut filmlängden genom att omvandla dina meter smalfilm till minuter smalfilm.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*